Jóga pro děti

Děti žijí ve velmi uspěchaném světě věčně zaměstnaných rodičů, tlaků ve škole a nepřetržitou výukou, mezi televizí a počítačovými hrami, mezi nákupními středisky a sportem, který je zaměřený na výkon, nikoli prožitek.

Rušné tempo života našich dětí má hluboký vliv na jejich vrozenou radost, přináší stres a neklid. Jóga může pomoci čelit těmto tlakům. Když se děti naučí techniku relaxace a vnitřního naplnění, mohou překonávat životní překážky s mnohem větší lehkostí.

Dětská cesta

Jóga v raném věku podporuje sebeuvědomění pomocí fyzické aktivity, která není soutěžní. Jóga pro děti je velmi hravá a tak dojde k naplnění přirozených dětských potřeb - aktivity, smíchu, radosti a hry.

Díky józe se zvyšuje pružnost, síla, koordinace a uvědomění těla. Navíc se zlepšuje jejich koncentrace, smysl pro klid a kvalita odpočinku. Praktikování jógy děti spojuje hlouběji s jejich vnitřním já a rozvíjí intimní vztah s přírodním světem, který je obklopuje. 

Když jogíni vyvinuli před mnoha tisíci lety ásany, stále žili blízko k přírodnímu světu a zvířata a rostliny používali pro inspiraci - bodnutí štíra, spanilost labutě, stromy upoutané k zemi. Když děti napodobují pohyby a zvuky přírody, mají šanci se dostat do jiného bytí a představovat si, že přebírají vlastnosti přírody. Když například zaujímají pozici lva, prožívají nejen sílu a chování lva, ale i jejich vlastní pocit síly.

Cvičení doma

Pokud plánujete své děti učit jógu, existuje několik obecných věcí, které je dobré před začátkem vědět. Nejtěžším úkolem při cvičení s dětmi je udržet jejich pozornost dostatečně dlouho, tak aby si osvojily základní benefity jógy: klid, rovnováhu, flexibilitu, soustřední, mír, spojení, zdraví a vnitřní spokojenost. Naštěstí většina dětí ráda mluví a miluje pohyb – což je pro jógu přínosné. Děti budou nadšeně přebírat role zvířat, stromů, květin, válečníků. Vaše role je ustoupit a umožnit jim, aby štěkaly v pozici psa, syčely v pozici kobry a mňoukaly při kočičím hřbetu. Mohou také přednášet abecedu či počítat do sta, pokud je to v dané pozici udrží. Zvuk je pro děti skvělé lákadlo a přidává sluchový rozměr fyzické zkušenosti jógy.

Děti potřebují objevovat svět na vlastní pěst. Říkat jim, aby více přemýšlely, dělaly to lépe nebo určitým způsobem, protože je to pro ně dobré, není optimální přístup. Místo toho jim poskytněte milující, citlivé, kreativní prostředí, aby mohly odhalit své vlastní pravdy. Když předvádějí různé zvířecí a přírodní ásany, vedou svou mysl k hlubšímu poznání. Když jsou hadi, vyzvěte je, aby si představily, že jsou jenom dlouhá páteř bez rukou a nohou. Mohly byste utíkat nebo vylézt na strom? V pozici stromu je požádejte, aby si představily, že jsou obří dub s kořeny vyrůstajícími z nohou. Mohly byste zůstat ve stejné pozici po dobu 100 let? Pokud byste měly být pokáceny, bylo by to v pořádku? Bolelo by to?

Když se děti protahují jako pes, balancují jako orel, dýchají jako zajíček nebo stojí silné a vysoké jako strom, provádějí spojení mezi makrokosmem jejich životního prostředí a mikrokosmem jejich těl. Objasňuje se jim tak význam úcty k veškerému životu a zásady vzájemné závislosti. Děti začínají chápat, že jsme všichni ze stejného "těsta." Jen v různých formách.

Jóga s dětmi není nikdy vážná, je to hra, společný čas v radosti a smíchu. Pokud si nejste sami jisti, jak takovou "lekci" vést, níže najdete odkazy na videa dětské jógy. Ta stačí pustit a společně podle nich cvičit.