Jaké benefity má jóga a proč je vhodná zejména pro seniory?

Jóga je široké veřejnosti známá jako gymnastika spojená s relaxací. Proto mnohým nedává smysl, proč by tak náročné cvičení mělo být určené seniorům. Přitom právě jóga je to nejlepší, co pro sebe staří lidé mohou udělat.

Tento zkreslený pohled je daný zřejmě tím, že se jóga na internetu prezentuje hlavně skrze fotky krásných a štíhlých jógínek v náročných pozicích. Podstata jógy je ale úplně někde jinde. Cílem jógové praxe není (nebo by nemělo být) ohnout tělo do těžkých pozic, ale zklidnit svoji mysl, rozvinout v sobě klid, lásku a soucit. Proto jsou vedle fyzického cvičení, tzn. jógových ásan, součástí běžné praxe také uvolňovací cviky a relaxační a dechové techniky. Pro pokročilejší je tu pak celá řada dalších technik a cvičení.

Pokud zůstaneme u základu jógy, zjistíme, že zejména pro starší lidi, kteří již mají různá zdravotní omezení, často jsou sami, nestíhají se orientovat v současném světě plném informací a musí čelit mnohdy velmi rychlým a náročným změnám, je jóga doslova darem z nebes.

Jaké jsou tedy ty avizované benefity?

Zlepšení flexibility: Jóga obsahuje mnoho pozic a cvičení, které pomáhají zvyšovat flexibilitu kloubů a svalů. Tím pomáhá předejít ztuhlosti a zlepšit celkovou pohyblivost.

Posílení svalů: Jóga zahrnuje různé druhy svalových cvičení, což může přispět k posílení svalů, zejména v oblasti páteře a středu těla. Přináší tak úlevu od bolesti zad a podporuje správné držení těla.

Zlepšení rovnováhy: Různé pozice jógy mohou podporovat zlepšení rovnováhy a stabilitu. To je důležité pro prevenci pádů, což je běžný problém u starších lidí.

Uvolnění napětí a stresu: Jóga zahrnuje techniky hlubokého dýchání a meditace, které mohou pomoci uvolnit napětí, snížit úroveň stresu a přinést celkovou pohodu.

Podpora psychického zdraví: Praxe jógy zlepšuje náladu, snižuje úzkost a odstraňuje depresi. Meditace a mindfulness, které jsou součástí jógy, přináší klid a harmonii mysli.

Podpora kardiovaskulárního zdraví: Některé druhy jógy mohou zahrnovat cvičení, která podporují krevní oběh.

Sociální interakce: Účast na skupinových lekcích jógy umožňuje setkávat se s lidmi a budovat sociální vazby.To je důležité pro duševní pohodu.

Přizpůsobitelnost: Jóga je velmi přizpůsobitelná a může být upravena pro různé úrovně fyzické kondice a omezení. To znamená, že je vhodná pro lidi všech věkových skupin, včetně seniorů.

Jak je vidět, jóga je opravdu pro každého a zejména senioři z ní mohou čerpat mnoho. Pokud chcete podpořit cvičení jógy pro seniory, přidejte se k naší výzvě a přispějte na pravidelné lekce. Protože jóga patří všem.