3 tipy, jak využít jógu k překonání strachu

Po prvních 6 měsících cvičení jógy jsem si uvědomila, že jsem byla oklamána. Jako nováček jsem jógu nikdy neměla spojenou se strachem. Začala jsem ji cvičit proto, že jsem chtěla být klidnější a pružnější. Představovala jsem si samu sebe, jak sedím se zkříženýma nohama a hluboce dýchám, nebo své tělo ohýbám v různých pohodlných pozicích.

Ale pak přišel večer, kdy nám lektor oznámil: nyní pojďme udělat stoj na hlavě. Vyděsila jsem se a pomyslela si: Myslíš, jako teď? Já?

Nikdy jsem nebyla jedním z těch dětí, které bavilo dělat stojky a další bláznivé kousky. Koupání ve studené vodě byla asi nejdivočejší věc, kterou jsem kdy udělala. A teď, ve čtyřiceti, jsem měla udělat stoj hlavou dolů. OK, u zdi; OK, s odbornou pomocí – ale přesto.

Sem s tím!

Teprve později jsem se dozvěděla, co Judith Hanson Lasater, proslulá učitelka jógy, prohlásila: "Jóga není jen o tom, co je krásné a transcendentní. Je také o práci s tím, čeho se bojíme a čemu se vyhýbáme. Je to zkušený odborník, který se dívá na náš strach a říká: ‚Sem s ním.'"

Zjistila jsem, že existuje mnoho myšlenek o józe a strachu. B. K. S. Iyengar, zakladatel jógového stylu zvaného „Iyengar jóga" řekl, že strach blokuje mysl. Když tomu budeme čelit, uvolníme tak naši energii a posílíme sebevědomí. "Každý den udělejte něco, čeho se bojíte", říká svým studentům Anneli Rautiainen, prominentní učitelka Iyengar jógy ve Finsku.

Strach je samozřejmě přirozená emoce a může zachránit život. Měli byste se bát opilých řidičů a divokých medvědů. Skrytým, základním cílem jógy, je ale odstranit strach ze smrti.

Je třeba ujít dlouhou cestu

Když jsem ten večer měla udělat stojku a mířila jsem ke zdi, srdce mi bušilo. K mému překvapení se mi stoj bez problémů povedl (s pomocí učitele).

Bylo to bláznivé, ale jen lehce děsivé. Nevydržela jsem v té pozici sice moc dlouho a trvalo mi rok, než jsem se do ní dostala úplně sama, ale byl to úspěch, na který nikdy nezapomenu.

Teď, po několika letech cvičení jógy, si uvědomuji, že strach ovlivnil mnoho mých životních rozhodnutí. Strach z neúspěchu, ze ztráty kontroly, strach ze zesměšnění... na co si jen vzpomenete. Čeká mě ještě dlouhá cesta.

Přestože mě jóga neosvobodila od strachu z výšek, být odvážná na jógamatce mi pomáhá, abych dělala to samé v životě – abych dosáhla svých cílů a vedla život, jaký chci. Poté, co jsem se dostala do stoje na hlavě bez cizí pomoci, jsem se cítila připravena na cokoliv.

3 praktické tipy od profesionálů

  1. Dýchání: hluboký očistný nádech a výdech uklidní nervový systém. Funguje to jak při józe, tak v životě.
  2. Otevření hrudi: například pozice velblouda, zlepšuje držení těla. Bázliví lidé často mají špatné držení těla, jejich ramena jsou shrbená dopředu, říká Anneli Rautiainen. Otevření hrudníku výrazně ovlivňuje náš duševní stav.
  3. Obrácené pozice: jsou skvělé při překonávání strachu a budování sebevědomí. Začněte například s pozicí svíčky.

Zdroj: http://www.yogame.com/en/blog/yoga-overcome-fear/