Zimní slunovrat a praxe jógy

Zimní slunovrat je bránou k oslavám Vánoc. Je to okamžik, kdy slunce dosáhne nejzazšího bodu a začne se opět pomalu vracet. Je to den, kdy je nejdelší noc a nejkratší den. Okamžik největšího temna, ale zároveň symbol návratu světla.

Slunovrat se slavil pro svoji symboliku v různých kulturách. U nás je spojován s Vánocemi. Není nic neznámého, že Vánoce, byť se jedná o křesťanský svátek, jsou pozůstatkem pohanských oslav slunovratu. Narození Ježíše je narození slunce, které se k nám vrací.

Celé období od Dušiček až k zimnímu slunovratu je hodně temné a stažené. Je to období, kdy se více uzavíráme sami do sebe. Je to pro nás přirozené a pokud tomu vzdorujeme a snažíme se žít jako uprostřed léta, přinese nám to jen nemoci a deprese. Samotný slunovrat je pak vyvrcholením, kdy se slunce zastaví. Nejdelší noc má nejvíce magické síly, mizí hranice mezi naším světem a podsvětím. Ať už tomu věříme nebo ne, naše tělo reaguje na cykly kolem nás. Pro udržení zdraví je důležité to respektovat. Nacházíme se v období, které nás vybízí k zastavení se. Tak jako odpočívá příroda, měli bychom více odpočívat i my. Uvědomit si konec prožitého roku, utišit se a naslouchat své vlastní moudrosti.

Jak přizpůsobit praxi jógy tomuto času?

Více meditujte

Meditace je skvělý prostředek, jak se ztišit a nahlédnout do sebe. Dejte proto větší prostor její praxi.

Zpomalte

Dynamická cvičení Vás nabíjí energií. V tomto čase ale nemusí přinášet takové benefity, jako jindy. Právě naopak. Tělo je nastaveno na více odpočinku a klidu, proto tomu zkuste přizpůsobit i svoji praxi.

Zjemněte

Stejně, jako je lepší vyměnit dynamické styly za klidnější, je dobré také omezit náročné pozice a zaměřit se více na jemnější, ne tolik fyzicky náročné ásany. Při praxi více relaxujte a tomu přizpůsobte i zvolené pozice.

Zaměřte se na předklony

Tak jako v létě nás tělo vede více se otevřít a nasát energii, v zimě se uzavíráme a skláníme sami k sobě. Proto jsou přirozenější předklonové pozice. Nezapomínejte ale, že vždy je nutné vyrovnání, proto záklonové ásany nevynechávejte, pouze cvičte mírnější varianty a soustřeďte se více na předklonové. Například paščimottásana je výborná jako výraz pokory.

Pracujte s ohněm

Symbolem celého tohoto času je plamen svíčky. Světa je málo, proto si zapalujeme svíčky, abychom ho měli více. Používejte svíčky běžně, ne pouze na adventní neděli, protože její plamen má magickou moc. Vyzkoušet také můžete koncentrační cvičení se svíčkou trátak.