Pánevní dno a praxe jógy

Pánevní dno je soubor svalů a tkání, které podpírají pánev a zajišťují funkci močového měchýře, střev a pohlavních orgánů. Pokud jsou tyto svaly oslabené, může to vést k různým zdravotním problémům, jako jsou inkontinence moči a stolice, bolest v dolní části zad a sexuální dysfunkce.

Jóga nabízí řadu cviků, které pomáhají posilovat pánevní dno. Zde je několik tipů, co je možné do vlastní praxe zařadit:

Mardžariásana - Pozice kočky je velmi jemná a oblíbená pozice na protažení a rozhýbání páteře. Zároveň zapojuje i svaly pánevního dna, které se pravidelně stahují a uvolňují v souladu s dechem.

Bhudžangásana - Pozice kobry posiluje svaly zad a pánevního dna. Lehněte si na břicho a položte dlaně pod ramena. Pomalu se zvedněte nahoru tak, aby se vaše hrudník odlepil od podložky. Držte tuto pozici po dobu několika sekund a pak se pomalu vraťte zpět dolů. Důležité je úplné uvolnění po návratu na podložku.

Utkatásana - Pozice židle posiluje svaly nohou a pánevního dna. Stůjte vzpřímeně s nohama v šíři boků a nadechněte se. Při výdechu se pomalu skloňte do polohy, jako byste se chtěli posadit na neviditelnou židli. Držte tuto pozici po dobu několika sekund a poté se vraťte do vzpřímené polohy.

Kandharásana - Pozice na ramenou je jedna z dalších, která posiluje pánevní dno a příznivě působí na celou oblast podbřišku a břicha. Kandharásanu lze cvičit dynamicky podle dechu, nebo s výdrží v pozici na několik nádechů a výdechů.

Múlabandha - Kořenový uzávěr je svalový stah v oblasti pánevního dna. Bandhy obecně nemají za cíl posílení svalů, ale práci s tokem energie. Nicméně při praxi múlabandhy dochází k posilování svalů pánevního dna velmi významně.

Je důležité si uvědomit, že posilování pánevního dna je proces, který vyžaduje trpělivost a pravidelnost. Doporučuje se provádět cviky pravidelně každý den, ale v malém rozsahu, aby se svaly postupně posilovaly a zlepšovala se také celková funkce pánevního dna.