Aštangajóga

Aštangajóga byl původně název pro Patandžaliho osmidílnou stezku, pro kterou se dnes používá název rádžajóga.

Dnes se aštangajógou nazývá ashtanga vinyasa yoga, tedy systém, který si zakládá na plynulém přecházení mezi pozicemi. Aštangajóga má svůj původ v klasické józe. Pro svět ji "objevil" Sri Tirumalai Krishnamacharya, který ve 30. letech minulého století narazil v Kalkatské knihovně na starý sanskrtský text popisující hathajógový systém. Sri Tirumalai Krishnamacharya společně se svým žákem Pattabhi Joisem podle tohoto textu vytvořil jógové sestavy, tzv. série. Těch je celkem šest:

  1. Primary Series detoxikuje a vyrovnává tělo. Někdy se označuje jako Yoga Chikitsa, neboli jógová terapie.
  2. Intermediate Series otevírá a zprůchodňuje energetické kanály a tím pročišťuje nervový systém, proto se označuje jako nádí šódhana (je třeba odlišit od stejnojmenné pránájámické techniky).
  3. Advanced Series A, B, C a D už jsou pokročilé série a ke každé by se mělo přistupovat, až je zvládnuta ta předchozí. To konečně platí i u prvních dvou sérií.

Při aštanze plynule, v souladu s dechem přecházíme z jedné pozice do druhé. Díky tomu probouzíme vnitřní oheň. Energie lépe proudí, což působí jak na fyzické tělo, tak i na mysl.

Aštanga je fyzicky náročnější a vyžaduje pravidelnou praxi. Výsledky jsou ale poměrně brzy znát.

Při praxi aštangajógy se používá dech udždžají, zařazují se bandhy a drishti (směřování pohledu). Těmto třem prvkům se říká tristana.

Aštangajóga se často praktikuje v tzv. stylu Mysore (pojmenovaný podle indického města, kde aštangajógu vyučoval Pattabhi Jois). Jedná se o otevřenou lekci, kam může každý přijít, kdy chce, a praktikuje sestavu nebo její část, které se v té dané chvíli věnuje. Lektor na cvičení pouze dohlíží a případně pozice opravuje.